Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Hoe herken je de eerste signalen van geldzorgen bij jouw uitzendkrachten?

Geldzorgen bij uitzendkrachten zijn niet alleen een probleem voor jouw uitzendkracht, maar kan ook voor grote problemen voor jouw organisatie zorgen. Het is dus van belang om de eerste tekens van financiële problemen vroegtijdig op te herkennen. Maar hoe herken je deze signalen nou? 

De eerste signalen kunnen zowel direct of indirect zijn en variëren van zichtbare tekenen tot subtiele gedragsveranderingen.

Directe signalen

Directe signalen van geldzorgen zijn soms duidelijk zichtbaar, zoals wanneer een geliefde overlijd, de uitzendkracht om een voorschot op het loon vraagt of wanneer er beslag op het loon wordt gelegd. Maar er zijn ook subtielere indicatoren die kunnen wijzen op financiële problemen.

Indirecte signalen

Indirecte signalen zijn bijvoorbeeld ziekteverzuim dat samenvalt met de periode rondom het ontvangen van het salaris. Geldstress kan namelijk fysieke en mentale klachten veroorzaken, waardoor uitzendkrachten zich ziekmelden. Ook een overdreven focus op geld zoals vragen over de kosten van verschillende bedrijfsgerelateerde zaken, zoals ontwikkelingsbudgetten, kunnen een indicatie zijn.

Het vermijden van sociale activiteiten die geldkosten, het niet deelnemen aan gezamenlijke cadeaus, hogere prikkelbaarheid of juist teruggetrokkenheid wijzen op onderliggende financiële zorgen.

Praat erover met jouw uitzendkracht

De geldzaken van uitzendkrachten zijn privé en dat maakt het lastig voor de uitzendkracht en de uitzendorganisatie om hierover te praten. Maar toch is het mogelijk. Hoe pak je dit het beste aan?

Voelt jouw uitzendkrach zich wel voldoende veilig? Uit onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van ABN Amro blijkt dat 80% van de onderzochten werknemers hun geldproblemen niet met hun werkgevers bespreken. Met als voornaamste reden dat ze zich niet veilig genoeg voelen om dit te vertellen.