Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Verzuim door stressklachten afgelopen jaar met 8% gestegen

Het aantal ziekmeldingen met stress als oorzaak is ook in 2024 weer flink gestegen. Inmiddels komt 1 op de 4 verzuimdagen zelfs door stress. Een stijging van 30 procent in vergelijking met 5 jaar geleden. Maar wat kun je hier als uitzendorganisatie tegen doen?

Werknemers ervaren steeds vaker stress en vallen daardoor steeds vaker én steeds langer uit. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare .

Voor uitzendorganisaties is dit niet alleen een zorg voor de gezondheid van uitzendkrachten, maar ook een operationele uitdaging. Je productiviteit van je klant gaat omlaag en zelf zit je met een stuk hogere kosten.

Vicieuze cirkel van stress

De oorzaken van de stijgende stress onder werknemers kan verschillend zijn; hogere werkdruk, ontevredenheid over het werk, persoonlijke problemen, etc.

Een andere veel gehoorde aanleiding is dat de afwezigheid door stress ervoor zorgt dat collega’s een nog hogere werkdruk krijgen, wat de stresssituatie op het werk alleen maar verhoogd. Doe je niks? Dan kom je dus in een steeds verergerende situatie.

Uitzendkrachten sneller vatbaar voor stress

Uitzendkrachten bevinden zich vaak in dynamische werkomgevingen. Met verschillende opdrachten, wisselende collega’s en tijdelijke contracten. Deze onzekerheid kan bijdragen aan stress, zeker als hier werkdruk, persoonlijke uitdagingen of een gebrek aan ondersteuning bijkomt.

Wat kun je als uitzendorganisatie doen om stress in 2025 te verminderen?

Heb je als goed voornemen om het ziekteverzuim binnen je organisatie te verlagen? Stress aanpakken begint bij een cultuur waarin het normaal is om over werkdruk en welzijn te praten. Daarnaast zijn er concrete stappen die je kunt nemen om je uitzendkrachten te ondersteunen:

  1. Stimuleer een open communicatie
  2. Zorg voor preventieve maatregelen
  3. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Je kunt je uitzendkrachten bijvoorbeeld helpen met een van de gratis regelingen van Doorzaam:

 Minder stress, meer energie

‘Minder stress, meer energie’ is een 6-weekstraject waarin uitzendkrachten via een app leren omgaan met stress. Dit biedt directe verlichting en praktische handvatten om stress te verminderen.

Budgetcoaching

Financiële onzekerheid is een belangrijke oorzaak van stress. Budgetcoaching helpt uitzendkrachten om inzicht te krijgen in hun financiën en praktische oplossingen te vinden om financieel gezond te blijven.

Gezondheidscheck

Met een preventief medisch onderzoek krijgen uitzendkrachten inzicht in hun fysieke en mentale gezondheid, en advies om hun welzijn te verbeteren. Je kunt meerdere uitzendkrachten tegelijkertijd aanmelden voor deze Gezondheidscheck

Ontwikkelbudget

Met het Ontwikkelbudget van Doorzaam kun je je uitzendkrachten niet alleen bijscholen, maar ook ondersteuning bieden op het gebied van mentale en fysieke gezondheid. Door te investeren in hun groei, zorg je niet alleen voor tevreden medewerkers, maar verminder je ook stress door onzekerheid weg te nemen.