De veiligheid en welzijn van uitzendkrachten is essentieel. Niet alleen voor de uitzendkracht, maar ook voor jou als uitzendbureau en de opdrachtgevers bij wie jij de uitzendkrachten plaatst. Een belangrijk aspect hiervan is de doorgeleidingsplicht. Deze verplichting zorgt ervoor dat uitzendkrachten goed geïnformeerd aan hun nieuwe werkzaamheden beginnen, met kennis van de specifieke risico’s en benodigde veiligheidsmaatregelen op hun werkplek. Maar wie is waarvoor verantwoordelijk? Hoe zat het ook alweer met de doorgeleidingsplicht? Laten we nog een keer onder de loep nemen.
Wat houdt de doorgeleidingsplicht in?
De doorgeleidingsplicht is een wettelijke verplichting waarbij de opdrachtgever en de uitzendorganisatie samen verantwoordelijk zijn voor het informeren van de uitzendkracht over de arbeidsomstandigheden en veiligheidsmaatregelen op de werkplek. Wie heeft welke rol?
Verantwoordelijkheden van de opdrachtgever:
Wat moet je als bedrijf doen wanneer je een uitzendkracht inhuurt? De opdrachtgever moet ervoor zorgen dat de uitzendorganisatie voldoende informatie ontvangt om de uitzendkracht goed voor te bereiden op zijn nieuwe functie. Dit omvat:
- Een RI&E, oftewel een Risico Inventarisatie & Evaluatie van de werkvloer. Met daarin de veiligheids- en gezondheidsrisico's op de werkvloer en welke veilighedsmaatregelen er zijn genomen.
- Het vaststellen wie vanuit het bedrijf toeziet op de uitvoering van het werk door de uitzendkracht.
- Het aanwijzen van een verantwoordelijke voor de veiligheid op de werkplek.
- Een verantwoordelijke voor het geven van werkinstructies
- De persoon die de persoonlijke beschermingsmiddelen vertrekt met bijbehorende instructies.
- Het benoemen van een contactpersoon voor zowel de uitzendkracht als de uitzendorganisatie.
De informatie onder punt 3 t/m 5 moeten uiterlijk één dag voor aanvang van de werkzaamheden aan de uitzendorganisatie worden verstrekt.
Verantwoordelijkheden uitzendorganisatie
De uitzendorganisatie zorgt ervoor dat de uitzendkracht voor aanvang van het werk bekend is met.
- De functie en functie-eisen.
- De werkplekeisen en arbeidsomstandigheden.
- Specifieke risico’s op de werkplek.
- De contactpersoon bij de inlener.
- De verstrekking van PBM’s en de bijbehorende instructies.
Tijdens het werk kan de uitzendorganisatie via de uitzendkracht nagaan of de passende PBM’s aanwezig zijn en of de instructies duidelijk zijn. De uitzendorganisatie fungeert als aanspreekpunt voor zowel de opdrachtgever als de uitzendkracht bij vragen over arbeidsomstandigheden.
Bekijk onderstaande animatie voor meer informatie over de veiligheid van uitzendkrachten op de werkvloer en welke rol jij dient in te vullen voor jouw uitzendkrachten: