Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Verhuizen en veilig werken op de werkvloer: een persoonlijk perspectief

Verhuizen is een van die activiteiten die vaak meer tijd en energie kosten dan verwacht. Terwijl ik midden in mijn verhuizing zit, realiseer ik me dat ik daarin graag de ‘regie’ houd. Dan voel ik me ‘in control’. Ik weet precies wat in welke doos is gegaan, wat met welke andere spullen is ingepakt en wat weg kan. Overal is over nagedacht. Maar soms lukt het niet om alles zelf te doen. 

Zoals bijvoorbeeld spullen pakken die verborgen liggen op de kast. Ik kan daar dus met mijn lengte van 1,66 nèt niet bij. Maar dan ook nèt niet. Je raad het al, ik klim op een stoel op mijn tenen, maak een sprongetje en voilà, hebbes. Niet rekening houdend met dat die doos dan ook mijn kant op komt om weer op te moeten vangen. Het liep maar net goed af, met een soort acrobatensprong van de stoel op de grond met de doos in mijn handen. Gelukkig hield ik er  enkel een blauwe plek aan over, als souvenir. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral als je denkt dat je iets “even snel” kunt doen. Ook gebeurt dit vaak op de werkplekken.

Statistieken, cijfers liegen niet.

Dit doet me denken aan de werkplek, waar ongelukken ook vaak gebeuren door kleine inschattingsfouten. Uit onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie blijkt dat 22% van alle onderzochte ongevallen in de periode 2015-2021 een uitzendkracht slachtoffer was. Dit percentage is hoger dan verwacht op basis van het aandeel uitzendkrachten in de beroepsbevolking (5-7%). Veel van deze ongelukken kunnen voorkomen worden en daarmee veel leed en narigheid. Daarom hebben we onlangs samen met de Nederlandse Arbeidsinspectie een webinar georganiseerd over het voorkomen van arbeidsongevallen. Heb je het webinar gemist? Je kan het nog terugkijken.

Het belang van communicatie

Een cruciaal aspect van veiligheid op de werkvloer is communicatie. Het gesprek tussen opdrachtgever en uitzendorganisatie, tussen uitzendorganisatie en uitzendkracht en natuurlijk ook tussen collega’s onderling, is van onschatbare waarde. Goede communicatie zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van de risico’s en weet hoe deze vermeden kunnen worden. Met het Nederlands Taalbudget, dat vanaf 1 juli weer aangevraagd kan worden, leggen we daarom ook een link met veiligheid op de werkvloer. Het begrijpen en spreken van dezelfde taal helpt immers enorm bij het voorkomen van misverstanden en ongevallen.

Om hierbij te ondersteunen hebben we onlangs onze Arbochecklists op de website vernieuwd. Deze checklists zijn inhoudelijk herzien en ook esthetisch verbeterd. Ze zijn beschikbaar in meerdere talen, wat de toegankelijkheid en bruikbaarheid ervan vergroot.

Als ik zelf benoem dat veiligheid zo’n belangrijk onderwerp is, dan moet ik me daar zelf ook aan houden. Dus hoe ging het verder met de dozen op de kast? Die liet ik uiteindelijk door mijn man pakken. Met zijn lengte van 1,98 meter ging dat een stuk eenvoudiger en veiliger. Soms is het belangrijk om toe te geven dat je hulp nodig hebt en die ook te accepteren. Of het nu thuis is tijdens een verhuizing, of op de werkvloer bij het uitvoeren van taken. Veiligheid en gezondheid gaan altijd voor, en daar moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen.