Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

De 7 oorzaken van arbeidsongevallen op de werkvloer

Maak je je zorgen om de veiligheid van je personeel? Ongelukken zitten in een klein hoekje. En zijn vaak te voorkomen door preventief actie te ondernemen. Waar moet je als uitzender en opdrachtgever opletten als het gaat om de veiligheid op de werkvloer?

Om je op weg te helpen heeft Doorzaam een lijst gemaakt met de meest voorkomende type arbeidsongevallen. Gebaseerd op de richtlijnen van het Arboportaal. Wat deze arbeidsongevallen inhouden en hoe je ze voorkomt, lees je in dit artikel. Handig om in te zetten op de werkvloer om de grootste risico's in te perken.

  • Aanrijding
  • Agressie en extreme krachtinspanning
  • Contact met voorwerpen
  • Gevaarlijke atmosfeer
  • Gevaarlijke stoffen
  • Machines en gereedschap
  • Vallen

Arbochecklists voor de veiligheid van jouw uitzendkrachten

Om de veiligheid van uitzendkrachten op de werkvloer te bewaren, biedt Doorzaam de Arbochecklists aan. De Arbochecklists zijn een eenvoudig en volledig hulpmiddelen om de risico’s in kaart te brengen. Handig om de risico’s en veiligheidsmaatregelen te communiceren tussen de opdrachtgever, de uitzendorganisatie en de uitzendkracht.

De Arbochecklists zijn er voor 13 verschillende sectoren én in verschillende talen te downloaden.

Aanrijding

Er is sprake van een aanrijding als een persoon op een locatie in aanraking komt met een bewegend voertuig. Dit kan tijdens werktijd zijn in het verkeer, maar ook op het werkterrein met bijvoorbeeld een heftruck. Vaak veroorzaakt door gebrekkige rijvaardigheid, een belemmerend zicht of onoplettendheid. Slachtoffers vallen vaak onder de categorie wegwerkers, vuilnisophalers en monteurs. Heb jij uitzendkrachten die werken in de personenvervoer, goederenvervoer of in een magazijn. Klik op de linkjes om de checklists te downloaden.

Agressie en extreme krachtinspanning

Onder agressie en extreme krachtinspanning kan een slachtoffer te maken hebben met mensen, dieren en voorwerpen. Agressie waar mensen bij komen kijken kan je denken aan het opzettelijk aanbrengen van letsel, of té fysiek werk waar bovenmatig kracht nodig is. Ook ongevallen waar dieren bij betrokken zijn valt onder deze categorie. Een veel voorkomend probleem in de vee-industrie/landbouw. En bij tuinders en hoveniers, want ook insectenbeten- en prikken vallen onder deze categorie.

Download de Arbochecklist Land- en Tuinbouw om alle aandachtspunten in kaart te brengen.

Contact met voorwerpen

Als er sprake is van veel beweging van mensen, machines en goederen op de werkvloer, dan is er een groot risico dat er letsel kan voorkomen. Door veel beweging kan je namelijk makkelijker met dingen in contact komen. Bijvoorbeeld koude oppervlakken, vuur, hard stromend water of elektriciteit. Situaties waar je onder stoffen zoals graan, zand of stenen bedolven kan raken valt ook onder deze categorie.

Gevaarlijke atmosfeer

Uitzendkrachten die veel werken met schoonmaakmiddelen, besloten ruimtes en chemicaliën. Gevaarlijke lucht dus. Dit benodigd oplettendheid en extra beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes.

Wil je ervoor zorgen dat jouw uitzendkrachten geen ongezonde lucht inademen, neem dan eens een kijkje naar de volgende Arbochecklists:

Gevaarlijke stoffen

Net als een gevaarlijke lucht, kunnen uitzendkrachten ook in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Een verkeerde behandeling van deze stoffen kan voor explosies, brand en letsel op de huid of ogen zorgen.

Machines en gereedschap

Machines en gereedschap zijn een van de meest voorkomende veroorzakers van letsel. Van een hamer op je duim tot het breken van je been. Preventieve maatregelen helpen hierbij. Door genoeg kennis te verschaffen over de verschillende machines en de gevaren ervan. Zorg er dan ook voor dat er altijd een werkinstructie ter plekken is.

Vallen

Als uitzendkracht kan je op verschillende manier ten val komen. Maar ook materialen kunnen vallen. Niet voor niks moeten we daarom altijd een helm op hebben. Goede maatregelen helpen om te zorgen dat er niemand valt. Steeds vaker zie je bijvoorbeeld valbeveilingssystemen op plekken waar  op het dak gewerkt wordt. Sectoren waar vallen een vergroot risico is zijn: