Wat is een burn-out?
Een burn-out is een staat van fysieke en mentale uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige stress. De nadruk ligt hier vooral op de fysieke uitputting. Burn-out klachten worden namelijk vaak geassocieerd met mentale problemen. Terwijl fysieke klachten vaak over het hoofd worden gezien bij het herkennen van stress.
Een burn-out ontstaat vaak na een langdurige overbelasting. Herstellen duurt lang, des te belangrijker het is om de eerste signalen vroegtijdig te herkennen en op tijd actie te ondernemen.
De belangrijkste kenmerken van een burn-out zijn: vermoeidheid die niet weggaat, problemen met geheugen, concentratieproblemen, angst, somberheid, rugpijn, spierpijn tot zelfs hardkloppingen en overgevoeligheid.
Hoe herken je de eerste signalen?
Je kunt een burn-out zien als het eindstadium van langdurige chronische stress. Stress komt niet alleen voort uit mentale druk, maar ook door fysieke uitputting. Aan de ene kant ontstaat stress door drukte in je hoofd, maar aan de andere kant ook door te veel tegelijk willen doen zonder je lichaam rust te geven. Als je er niets aan doet, wordt de kans dat je overspannen raakt alleen maar groter.
Maar hoe herken je dat aan jezelf, of aan iemand anders, of er sprake is van chronische stress? Kennisplatform Arbo-Online spreekt over 10 signalen van chronische stress:
- Gebrek aan plezier in dagelijkse activiteiten
- Moeite met ontspannen, zelfs in rust
- Kort lontje en emotionele instabiliteit
- Piekeren en dingen moeilijk loslaten
- Fysieke klachten, zoals spierpijn en hoofdpijn
- Verminderde concentratie en vergeetachtigheid
- Slaapproblemen, zoals moeilijk inslapen of doorslapen
- Futloosheid na een werkdag
- Neiging om door te blijven werken ondanks vermoeidheid
- Sneller ziek door een verminderde weerstand
Traject om van stress af te komen
Als uitzender kan het lastig zijn om stress bij jouw uitzendkrachten te herkennen. Je uitzendkracht wordt immers uitgezonden, waarna je niet dagelijks meer oog hebt op de mentale gesteldheid van je uitzendkracht. Als uitzender heb je hier een stuk minder grip op dan werkgevers met personeel in vaste dienst.
Als uitzender heb je er dus baat bij om stress onder je uitzendkrachten vroegtijdig aan te pakken.
Dat kan met het gratis traject voor uitzendkrachten ‘Minder stress, meer energie’ van Doorzaam. Via dit traject volgen jouw uitzendkrachten elke dag 15 minuten per dag een training op hun telefoon over hoe ze stress kunnen aanpakken en hoe ze meer energie krijgen.
Bespreek eens met jouw uitzendkrachten of ze stress ervaren. En geef ze gelijk op voor ‘Minder stress, meer energie’!