Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Het Ondersteuningsbudget | Speciaal voor vluchtelingen en statushouders

column Femke Kooijman
De oorlog in Oekraïne betekent voor veel mensen dat zij huis en haard hebben moeten verlaten en heeft bij veel organisaties in Nederland de vraag opgeroepen hoe zij hun steentje kunnen bijdragen om hen, die op de vlucht sloegen, te kunnen helpen. Ook wij bij Doorzaam hebben ons afgevraagd: Wat kunnen wij doen?

De afgelopen maanden hebben we van veel uitzendorganisaties gehoord dat zij vluchtelingen uit Oekraïne geholpen hebben aan werk. Van de 24.000 vluchtelingen die werk hebben gevonden in Nederland geeft zo’n 48% aan dat zij werk heeft gevonden via een uitzendbureau.

En dat is mooi, want werk kan ervoor zorgen dat Oekraïense vluchtelingen hun weg vinden in Nederland en kunnen bouwen aan hun (nabije) toekomst. Daarbij natuurlijk vooropgesteld dat goede huisvesting, medische zorg, toegang tot onderwijs en psychosociale hulp prioriteit zijn. Dat geldt niet alleen voor de Oekraïense vluchtelingen maar voor al de vluchtelingen en statushouders.

Na overleg met (uitzend)organisaties die al veel betekenen voor deze doelgroep, hebben we besloten om vanaf 29 augustus een nieuwe vergoeding in het leven te roepen: het Ondersteuningsbudget. Dit budget van €1000 is breed inzetbaar voor wat nodig is om de, als uitzendkracht werkende vluchteling (uit Oekraïne) of statushouder, te ondersteunen om gezond, veilig en vaardig aan het werk te zijn.

Hierbij kan worden gedacht aan een taaltraining en/of andere vormen van scholing, het erkennen van diploma’s of juist de voor deze doelgroep gebleken essentiële externe (persoonlijke) begeleiding. Eigenlijk dat wat nodig is om gezond, veilig en vaardig aan het werk te zijn. Intercedenten hebben hierin een belangrijke rol, want vluchtelingen en statushouders doen veelal via de branche hun eerste werkervaring in Nederland op. Zij komen hier waarschijnlijk tijdelijk werken, zij het met een perspectief van een aantal jaar. Een deel van hen zal zich hier echter ook blijvend vestigen. Vaak accepteren ze hier ander werk dan waar ze voor opgeleid zijn. Het is dan zonde om stil te staan, om niet verder te kijken of ze ook hier in Nederland dat kunnen doen wat ze in hun thuisland deden of om zich te ontwikkelen

Het ondersteuningsbudget is daarmee niet alleen een manier om Oekraïners te helpen, maar zal ook andere vluchtelingen en statushouders een sterkere basis bieden zodra zij hier aan de slag gaan. Op deze manier proberen wij vanuit Doorzaam ons steentje bij te dragen om hen die dat zo hard nodig hebben te ondersteunen. Een investering in duurzame inzetbaarheid versterkt je basis op de arbeidsmarkt. Of dat nu op de Nederlandse arbeidsmarkt of de arbeidsmarkt van je thuisland is.

Chantal Huinder, Femke Kooijman, Jessica Brandwijk, Lysette Klein Meulekamp en Tamara Burgering - Van der Wulp schrijven met regelmaat over hun ervaringen. Deze vind je terug op de pagina Columns en blogs.