Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Preventie ziekteverzuim in de uitzendbranche

Het ziekteverzuim in Nederland is de afgelopen 10 jaar fors gestegen. Uitzendkrachten zijn naast medewerkers met vaste contracten de groep met het hoogste ziekteverzuim van alle werknemers. Hoe kan je het ziekteverzuim als uitzendorganisatie onder jouw uitzendkrachten verlagen?  Lees het hier.

Wil jij ervoor zorgen dat jouw uitzendkrachten minder vaak ziek zijn? Bij ziekteverzuim draait het vooral om preventieve maatregelen. Het verlagen van je ziekteverzuim is een investering, maar zeker eentje die het waard is. Daarnaast biedt Stichting Doorzaam meerdere gratis regelingen aan die je als uitzendorganisatie kunt aanvragen. Zo helpen we je alvast een grote stap vooruit. We leggen het uit.

Eerst wat feitjes op een rij.

De meest recente data van het CBS laat zien dat het ziekteverzuim in het vierde kwartaal van 2023 5,5% was. Dit houdt in dat van de 1000 werkdagen, 55 dagen werden verzuimd wegens ziekte. In vergelijking met 2013 was dit percentage nog maar 3,9%.

Ziekteverzuim kost Nederland ruim 27 miljard euro per jaar.  Voor ondernemers kan een zieke werknemer, afhankelijk van het salaris, gemiddeld €405,- per dag kosten. Daar komt voor uitzendbureaus nog wat extra’s bij, omdat de directe inkomsten van de opdrachtgever wegvallen.

De belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim

De voornaamste redenen voor ziekmeldingen zijn griep, verkoudheid en virussen, die vooral tijdens de wintermaanden veel werknemers treffen. Naast deze acute oorzaken spelen ook mentale klachten een grote rol. Vaak veroorzaakt door een te hoge werkdruk. Deze klachten hebben vaak diepe en blijvende gevolgen voor de gezondheid en leiden daardoor tot langdurig verzuim.

Ziekmeldingen door fysieke klachten worden veelal veroorzaakt door zwaar werk, onveilige werkomstandigheden of te lang zitten. Klachten die hieruit volgen worden vaak weggestopt, maar kunnen op de lange termijn terugkomen en voor serieuze problemen zorgen. Terwijl de risico’s juist makkelijk aan te pakken zijn.

Hoe pak je ziekteverzuim preventief aan?

De preventie van ziekteverzuim vergt tijd en inzet. Het kan soms lang duren voordat je resultaat ziet in het ziekteverzuim binnen jouw organisatie. Waar moet je beginnen?

Het verlagen van het ziekteverzuim op jouw werkvloer kan je aanpakken door te beginnen bij drie stappen; vitaal, veilig en vaardig werken. Want een vitale, veilige en vaardige uitzendkracht is niet alleen minder vaak ziek, die kan ook nog eens langer door werken, is gemotiveerder en waardevoller voor jouw organisatie. Doorzaam helpt jouw uitzendbureau om vitaal, veilig en vaardig te werken, door budgetten en regelingen aan te bieden. Voor duurzame inzetbaarheid van jouw uitzendkrachten.

Benieuwd naar wat een investering in vitaal, veilig en vaardig nog meer kan opleveren? Reken het uit met onze Rendementstool!

Vitaal

Een betere gezondheid voor jouw uitzendkrachten

Ziekteverzuim als gevolg van griep of verkoudheid is te voorkomen door jouw uitzendkrachten bewuster te maken van hun gezondheid. Eten ze wel gezond, sporten ze wel genoeg en werken ze niet te zwaar?

Met de Gezondheidscheck van Doorzaam krijgen jouw uitzendkrachten hier antwoord op. Handig omdat het voor iedereen lastig is om in te zien of ze nou eigenlijk wel gezond bezig zijn. Je kan jouw uitzendkrachten hier geheel gratis voor opgeven.

Mentale klachten aanpakken bij jouw uitzendkrachten

We zien dat de meeste mentale klachten bij uitzendkrachten voortkomen uit financiële problemen en stress. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen binnen de uitzendbranche bieden we speciaal voor deze uitzendkrachten Hulp bij geldzaken en Minder stress, meer energie.

Meer hierover kan je vinden in dit artikel.

Veilig

Fysieke klachten als gevolg van zwaar werk kunnen je hele leven terugkomen. Maar hoe pak je dit aan?

Arbeidsomstandigheden in kaart brengen

De Arbochecklist is een praktisch hulpmiddel om de arbeidsomstandigheden van jouw branche in kaart te brengen. Wat zijn de risico’s van het werk? Welke hulpmiddelen zijn er nodig om het werk uit te voeren? Alles is te vinden in de Arbochecklists van jouw branche, in acht verschillende talen.

Bewustzijn creëren op de werkvloer

Is de veiligheid wel duidelijk op de werkvloer? Om meer bewustzijn te creëren onder jouw uitzendkrachten, is er het ‘Jouw werk, jouw veiligheid’ spel. Een online spel waar uitzendkrachten allerlei scenario’s te zien krijgen over de veiligheid op hun werk.

Vaardig

Een goed gemotiveerde uitzendkracht, is er eentje die blijft door ontwikkelen. En een goede motivatie betekent minder onnodig ziekteverzuim.

Neem eens een kijkje naar onze regelingen, waarmee jij jouw uitzendkrachten duurzaam in kan zetten:


Bron: Trends in ziekteverzuim

 "Uitzendkrachten zijn naast medewerkers met vaste contracten de groep met het hoogste ziekteverzuim van alle werknemers."