Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Up-to-date en onmisbaar: Arbochecklists in een nieuw jasje!

De Arbochecklists zijn vernieuwd. Om volledig up-to-date te zijn met de nieuwste regelgevingen en mee te gaan met de moderne werkzaamheden zijn de Arbochecklists in een nieuw jasje gestopt. Beschikbaar voor 14 sectoren en tot wel 8 verschillende talen.

Voordat jouw uitzendkracht ergens aan het werk gaat, ben jij als uitzender, verplicht de uitzendkracht voor aanvang te informeren over de vereiste kwalificaties. Daarnaast moet de uitzendkracht worden geïnformeerd over mogelijk aanwezige veiligheids- en gezondheidsrisico’s, en hoe daarmee om te gaan. Deze informatie moet door de opdrachtgever worden aangeleverd aan de uitzendorganisatie. De Arbochecklists opstellen is een, deze actueel houden en aanvullen is een andere.

Daarom hebben we al onze Arbochecklists up-to-date gemaakt. We hebben ze aangepast aan de actuele veranderingen en zijn volledig toepasbaar voor de werkzaamheden van dit moment.

Maar hoe werken de Arbochecklists precies?

De korte, algemene checklist is handig om altijd in te laten vullen. Hierin worden vragen gesteld zoals:

  • Wie wijst de uitzendkracht op veiligheidsinstructies?
  • Bij wie kan de uitzendkracht terecht met vragen?
  • Wie houdt bij de opdrachtgever toezicht op veilig en gezond werken?

Dit kan worden aangevuld met een werkinhoudelijke of sectorspecifieke checklist. Deze gaan in op het voorkomen van risico’s in een specifieke sector of bij bepaalde werkzaamheden. Je kan de checklists voor 14 verschillende branches downloaden.

Als uitzendbureau kun je de relevante checklists doorsturen aan de opdrachtgever. Op de Arbochecklist geeft de opdrachtgever aan met welke veiligheids- en gezondheidsrisico’s een uitzendkracht te maken kan krijgen. Er wordt ook direct vermeld welke maatregelen in het bedrijf zijn genomen om de risico’s te beperken. Dat moet duidelijk zijn voordat de uitzendkracht aan de slag gaat.

De Arbochecklists zijn er voor verschillende branches en in verschillende talen.

Veelgestelde vragen

  • Moet de uitzendkracht de checklist ondertekenen?
    Nee, ondertekening van de checklist is niet verplicht en er kunnen ook geen rechten aan worden ontleend. De arbochecklists zijn vooral een hulpmiddel bij het uitvoeren van de doorgeleidingsplicht als de inlener zelf geen arbodocument levert. Een officiële status hebben ze niet, maar ondertekening (van de checklist of een verklaring) helpt wel om achteraf aantoonbaar te maken dat je aan de doorgeleidingsplicht hebt voldaan.
  • Moet je de Arbochecklists bewaren?
    Verplicht is het niet, maar handig is het wel. Zo kun je altijd aantonen dat de uitzendkracht voorlichting heeft ontvangen. Je kunt de checklist bewaren in het (digitale) dossier van de uitzendkracht.
  • Hoe zit het met de geldigheid van 'oude' checklists?
    Met de nieuwe checklists verandert er niets aan de geldigheid van je 'oude' arbochecklist. We willen de checklist actueel houden en nieuwe inzichten verwerken met betrekking tot de inhoud en de toepasbaarheid. Het is natuurlijk wel handig om te checken of alles omtrent de veiligheid van je uitzendkrachten die al ergens in dienst zijn, up-to-date is.

Downloaden

De arbochecklists vind je hier!