Vaak is een ongeval het gevolg van een onveilige situatie die al langere tijd bestaat. Medewerkers die aan de machines werken, en hun leidinggevenden, raken gewend aan de gevaarlijke situatie. Op een gegeven moment ziet men de gevaren niet meer. Het is belangrijk dat men die gevaren weer gaat herkennen.
Welke verantwoordelijkheden hebben het bedrijf dat de uitzendkrachten inhuurt (opdrachtgever), de uitzendorganisatie en de uitzendkracht als het gaat om veilig werken en welke activiteiten horen daarbij?
Veilig aan de slag
Het uitzendbureau informeert de uitzendkracht voor aanvang van de werkzaamheden over risico’s en maatregelen. Wij bieden gratis verschillende tools om de risico’s te inventariseren en uitzendkrachten goed te informeren, namelijk:
Arbochecklists
Gebruik de arbochecklists om de opdrachtgever op weg te helpen als er geen risico-inventarisatie beschikbaar is. De arbochecklists zijn handig om de arbeidsrisico’s gestructureerd door te spreken met de uitzendkracht. De arbochecklists zijn op maat gemaakt voor verschillende werkzaamheden en sectoren en beschikbaar in het Nederlands, Duits, Engels en Pools.
Stappenplan voor de doorgeleidingsplicht
Het Stappenplan voor de doorgeleidingsplicht vertelt kort en krachtig wat de verantwoordelijkheden zijn van de opdrachtgever, de uitzendorganisatie en de uitzendkracht vóór en na aanvang van het werk. Zo is helder wat minimaal geregeld moet zijn en welke afspraken er met de inlener moeten worden gemaakt.
Game Jouw werk Jouw veiligheid
Elke branche is anders als het aankomt op de risico’s op de werkplek. Via de game ‘Jouw werk, jouw veiligheid’ test je je kennis over de risico’s in een specifieke branche. Er worden concrete voorbeelden van werksituaties getoond.
* Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) dat in 2019 is verschenen.