Met als doel: uitzendorganisaties uitdagen om buiten de gebaande paden te denken en innovatieve activiteiten te bedenken die ook in de toekomst voortgezet kunnen worden. Activiteiten die niet in de bestaande regelingen van Doorzaam passen, maar die wel bijdragen aan de gezondheid en/of ontwikkeling van hun uitzendkrachten.
Een duwtje in de rug
Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het gaat over vitaal en met plezier werken, vandaag én in de toekomst. Maar hoe vertaal je dat naar concrete acties op de werkvloer? Eind vorig jaar ontvingen 16 uitzendorganisaties naar aanleiding van ingediende projectplannen een subsidie van Doorzaam om hiermee aan de slag te gaan. Het resultaat? Een inspirerende mix van initiatieven met doeltreffende acties.
Van Floorwalk tot Adventskalender tot supermarktsafari
Wat opviel, was de diversiteit in aanpak. Geen standaardoplossingen, maar op maat gemaakte interventies die aansloten bij de behoeften van uitzendkrachten. Er zijn zoveel mooie initiatieven dat ik ze het liefst allemaal zou noemen, maar ik licht er een paar bijzondere uit.
Zo koos een uitzendorganisatie voor een Floorwalk met een ergonoom op een werklocatie waar veel fysieke arbeid plaatsvindt. De bewegingswetenschapper liep gedurende een aantal dagen op de werkvloer tussen de medewerkers rond om veelal anderstalige uitzendkrachten persoonlijk aan te spreken, praktische tips te geven, bewegingen voor te doen en duidelijke aanwijzingen te geven voor de meest verantwoorde manier van werken.
Ook werd er door een organisatie een training gegeven aan uitzendkrachten om hen te helpen een betere balans tussen werk en privé te krijgen, met onderwerpen zoals ontspanning, planning, vitaliteit, gezondheid en werkgeluk.
En dan was er nog de creatieve invulling van een adventskalender. Elke dag een nieuw vakje open, met daarin een kleine actie die uitzendkrachten bewust maakte van hun eigen duurzame inzetbaarheid. In de kalender stonden praktische tips (hoe een drukke dagelijkse planning te beheren), challenges (schrijf vandaag 5 dingen op waar je dankbaar voor bent), workshops, informatie over de vergoedingen van Doorzaam, 1-op-1-coaching en nog zoveel meer. Kleine stappen met een groot effect!
Een andere organisatie organiseerde speciale avonden waarin mensen met verschillende migratieachtergronden bijeenkwamen voor een programma waarin de uitzendkrachten oefenden in het oplossen van situaties waarbij culturele verschillen in communicatie en gedrag een impact kunnen hebben. Waarbij de organisatie ook aangaf dat zij hun trainingen normaal gesproken richten op het lerend vermogen van de deelnemer en minder op de sensitiviteit. Dit stond nu juist heel centraal.
Nog een mooi voorbeeld om te noemen was een supermarktsafari met aanvullende 1-op-1 leefstijlcoaching. Het kan een uitdaging zijn om in de supermarkt je weg te vinden tussen duizenden producten en er wordt soms gedacht dat een gezonde leefstijl duurder is. Met de supermarktsafari en de aanvullende leefstijlcoaching kregen uitzendkrachten inzicht en persoonlijk advies gericht op gezonde voeding.
Lessen uit de praktijk
Wat kunnen we leren van deze initiatieven? Allereerst dat duurzame inzetbaarheid niet iets is dat alleen ‘van bovenaf’ komt. Deze succesvolle initiatieven gaven uitzendkrachten meer regie over hun eigen ontwikkeling en gezondheid. Door ze keuzes te bieden, werd de drempel lager om actief aan de slag te gaan. Veel uitzendkrachten zagen dit als een mooi cadeau aan het einde van het jaar.
Daarnaast blijkt dat kleine, laagdrempelige acties soms meer impact hebben dan grootschalige programma’s. Een simpele interventie, zoals een korte persoonlijke check-up van de werkhouding of een dagelijkse herinnering aan een gezonde leefstijl, kan op lange termijn een wereld van verschil maken. De hierboven genoemde voorbeelden zijn daarin net even anders dan gebruikelijk en we verwachten dan ook dat ze echt impact gemaakt hebben.
Duurzame inzetbaarheid blijft een werkwoord
De 16 organisaties* die gebruikmaakten van de subsidie hebben laten zien dat er talloze manieren zijn om medewerkers fit en gemotiveerd te houden. Maar één ding staat vast: duurzame inzetbaarheid is geen eenmalig project, het is een continu proces. Een proces waarin kleine stappen uiteindelijk grote impact kunnen hebben.
Voor ons is het mooi om te zien hoe creatief uitzendorganisaties hiermee aan de slag zijn gegaan en hoe een klein zetje in de juiste richting kan uitgroeien tot blijvende verbeteringen. En vanuit al deze initiatieven kijkt Doorzaam natuurlijk naar het effect. Kunnen we dit initiatief verder brengen en wat doet de uitzendorganisatie hier na deze subsidie verder mee? Want juist dit was ook voor ons om van te leren. We beseffen dat er veel tijd en inzet in de uitvoering van de plannen is gestoken, en dat de strakke deadline soms een extra uitdaging vormde. Juist daarom waarderen we de energie en toewijding van iedereen die hieraan heeft bijgedragen enorm! We hopen dat deze initiatieven niet alleen een inspiratiebron zijn voor anderen, maar vooral ook een startpunt voor blijvende aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Want als er één les is die we uit deze actie meenemen, dan is het wel: elke stap telt.
*Dank aan alle organisaties die hun initiatieven hebben ingediend en afgerond en nogmaals gefeliciteerd aan de winnaars:
Abiant Personeelsdiensten, Brisker Group, Intro Personeel, Keser, Koers Oost, Manpower, Otto Workforce, Port People, Projob, Seesing Flex, Sprout9, Tempo-Team, Timing, Unique, Young Capital.