Dat is een van de redenen waarom veiligheid een belangrijk thema is bij Doorzaam. Op donderdag 10 april a.s. organiseren wij de Veiligheidsdag. Tijdens deze dag zetten we een aantal van onze vergoedingen in de spotlights en laten we de deelnemers zelf ervaren hoe veiligheid een rol speelt in de praktijk. We belichten actuele thema’s zoals bijvoorbeeld het belang van duidelijke communicatie, de rol van taalbarrières en hoe het voelt om veiligheidsinstructies niet te kunnen begrijpen.
Veiligheid in de praktijk – mijn eigen ervaring
Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn vorige blog, doe ik aan hardlopen. Tijdens mijn laatste hardloopevenement waarin ik 16 kilometer moest hardlopen, had ik het behoorlijk zwaar. Na de finish werd ik misselijk en duizelig. Ik voelde me niet goed en had het gevoel dat ik moest overgeven. Gelukkig waren er mensen om me heen die ervoor zorgden dat ik veilig thuis kwam. Aan het einde van de middag ging het gelukkig weer beter met mij.
Ik moet dus zelf ook bewuster op mijn veiligheid letten. Want ik realiseerde me daarna dat ik eerder die week bloed had gedoneerd. Mijn lichaam had waarschijnlijk wat langer de tijd nodig om te herstellen.
Als je bloed gaat doneren, krijg je van tevoren een vragenlijst om in te vullen en word je gecheckt door een arts. De arts bepaalt dan of het wel of niet veilig is om bloed te doneren. Met deze werkinstructie wil de organisatie mijn veiligheid, maar ook de veiligheid van de ontvanger garanderen. Een kwaliteitsnorm die ontzettend belangrijk is.
Ons Keurmerk
Zo’n kwaliteitsnorm is ook op de arbeidsmarkt onmisbaar. En wij zien ons Keurmerk ook als kwaliteitsnorm en daarmee ook als veiligheidsnorm. Uitzendorganisaties die onze Mentorvergoeding willen ontvangen voor de begeleiding van uitzendkrachten tijdens een BBL-traject, kunnen dit Keurmerk aanvragen. Het Keurmerk zorgt ervoor dat de begeleiding vanuit alle partijen – uitzender, werkgever en uitzendkracht – goed wordt opgepakt en iedereen weet wat er van hen verwacht wordt. Hiermee kunnen wij de veiligheid en kwaliteit waarborgen dat BBL-trajecten succesvol worden afgerond. Net zoals de medische controle bij een bloeddonatie ervoor zorgt dat het proces veilig verloopt, zorgt ons Keurmerk ervoor dat uitzendkrachten in een BBL-traject op een goede en veilige manier worden begeleid. Dit draagt bij aan een succesvolle afronding van het traject en aan de duurzame inzetbaarheid van de uitzendkrachten op de arbeidsmarkt.
Nieuwe uitdaging
Nu ik wist wat er met mij aan de hand was tijdens deze laatste hardloopevenement, wilde ik mezelf meer uitdagen. Daarom heb ik me ingeschreven voor de halve marathon, die 21,1 kilometer lang is. Dit kan ik natuurlijk niet zomaar even tussendoor doen, daar is een goede bewuste voorbereiding voor nodig. Goede schoenen en natuurlijk een goed trainingsschema. Ik had nog nooit een trainingsschema gevolgd, maar om deze uitdaging serieus te nemen, vind ik het belangrijk om een goed trainingsschema te volgen. Het gaat ten slotte om mijn veiligheid, en ik weet inmiddels hoe het voelt als ik dat niet serieus neem. Gelukkig heb ik nu een goed schema dat ik volg en waarmee ik op tijd klaar ben om op 9 maart de halve marathon te kunnen hardlopen.
Eigen veiligheid
Veiligheid begint bij voorbereiding, en dat geldt niet alleen voor sport, maar ook op de werkvloer. Om jezelf voor te bereiden op een veilige werkplek is het belangrijk dat je weet wat er van je verwacht wordt, wat de veiligheidsinstructies zijn en hoe je met elkaar kunt communiceren. Dit is extra lastig voor medewerkers die een taalachterstand hebben, als arbeidsmigrant of statushouder hier werken of als iemand laaggeletterd is. Het is dus belangrijk om goed te kunnen lezen en/of communiceren met elkaar. Ons Nederlands Taalbudget is een vergoeding die ingezet kan worden voor uitzendkrachten om een Nederlandse taaltraining te volgen. Deze vergoeding kan je aanvragen vanaf 24 maart t/m 18 april.
Op de Veiligheidsdag krijgen de deelnemers de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om een instructie te lezen die moeilijk te begrijpen is. Wat doet dat met je? Hoe beïnvloedt dit de veiligheid?
Daarnaast gaan we dan de veiligheid ook letterlijk ervaren. We krijgen namelijk een workshop klimmen waarin we leren hoe je dit veilig kunt doen. En dit sluit natuurlijk perfect aan bij ons thema veiligheid.
Kortom een leuke informatieve en inspirerende dag waar veiligheid bovenaan staat (letterlijk). Ben jij er bij?