Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Langer doorwerken: keuzes voor nu en later

Duurzame Inzetbaarheid en het strategisch belang ervan staat steeds vaker op de agenda bij bedrijven. Bedrijven begrijpen dat het niet voldoende is om pleisters te plakken om mensen hun hele werkende leven niet alleen vitaal, maar ook fit en gemotiveerd te houden.

De beste garantie voor een lang, productief en gelukkig arbeidsleven is er steeds aan blijven werken. Werkgever en werknemer moeten dat samen doen.

Iedereen die nog niet met pensioen is, krijgt te maken met de stijgende AOW‐leeftijd. De gevolgen zijn niet voor iedereen hetzelfde. Mensen die verder gevorderd zijn in hun werkzame leven, hebben minder tijd dan jongeren om zich in te stellen op langer doorwerken. Met een minder goede gezondheid of een minder sterke arbeidsmarktpositie valt langer doorwerken relatief zwaar en werkenden met weinig financiële middelen hebben minder keuzevrijheid. Dit betreft vooral lager opgeleiden en mensen met een laag inkomen.

We komen vaak te laat in actie om ons goed voor te bereiden op doorwerken tot de AOW-leeftijd. De brandweer laat zien hoe het ook kan: iedere nieuwe brandweerman moet vanaf zijn aantreden al nadenken over een tweede carrière na twintig dienstjaren. Dit staat in de publicatie ‘Langer doorwerken: keuzes voor nu en later’ van het Centraal Planbureau (CPB) en Netspar. Op basis van het rapport roept het CPB het kabinet op om na te denken over mogelijkheden om langer doorwerken voor iedereen haalbaar te maken. (BRON CPB publicatie)

Het is noodzakelijk dat werkenden vooruit kijken om voorbereid te zijn op een toekomst waarin we langer doorwerken. Dit is in de praktijk lastig. Wij hebben diverse trajecten en diensten die hierbij kunnen helpen.

Het traject 'Alles-in-1-voor-uitzendkrachten' helpt de uitzendkracht om beter en breder inzetbaar te blijven. Onder persoonlijke begeleiding van een coach onderzoekt de uitzendkracht wat de uitdagingen zijn met betrekking tot de duurzame inzetbaarheid voor nu en de toekomst. Na afloop is de uitzendkracht in staat om -samen met de intercedent- vervolgacties te ondernemen op het gebied van werk, gezondheid, ontwikkeling, of financiële situatie.

Via de 'Wegwijzer: starten met duurzame inzetbaarheid' helpen wij uitzendorganisaties om de duurzame inzetbaarheid van de uitzendkracht te versterken. Intercedenten worden opgeleid tot 'duurzame inzetbaarheid intercedent', zodat de intercedent de uitzendkracht kan stimuleren en ondersteunen om aan de slag te gaan met zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Ook de opdrachtgever en uitzendorganisatie zelf worden bewust gemaakt van het belang van duurzame inzetbaarheid.

Kijk eens op onze pagina AANBOD om te zien wat je nog meer kunt doen voor je uitzendkracht. Denk aan Budgetcoaching, Minder stress meer energie, Gezondheidscheck, Praktijkverklaring, etc. En dit is voor je uitzendkracht allemaal gratis wanneer je uitzendorganisatie afdraagt aan SFU.