Wat is het NLQF?
De afkorting staat voor Netherlands Qualification Framework, in het kort NLQF. NLQF is een raamwerk op niveau, leerwegonafhankelijk. Het gaat er niet om HOE of WAAR mensen leren maar WAT zij leren. Met de invoering van de wet krijgen alle door de overheid gereguleerde opleidingen een NLQF inschaling. Non-formele opleidingen, cursussen die afgesloten worden met een onafhankelijke beoordeling kunnen een inschaling doen in het NLQF. Het maakt dus voor het vergelijken van niveau niet uit of het een opleiding vanuit het gereguleerd onderwijs of informeel onderwijs is. Dit biedt duidelijkheid over het niveau van een opleiding, niet alleen binnen Nederland, maar ook binnen de Europese Unie.
Wat betekent dit voor uitzenders?
Voor uitzenders biedt de wet NLQF een middel om het opleidingsniveau van uitzendkrachten beter inzichtelijk te maken. Handig om ze te kunnen koppelen aan een functie die goed bij ze past.
Zo’n 67% van de personen die de afgelopen vier jaar scholing heeft gevolgd, maakte gebruik van non-formele scholing. Bij non-formele scholing kun je denken aan een om- of bijscholing of een cursus. Veel uitzendkrachten maken gebruik van non-formele scholing. Ook bij de inkoop van opleidingen helpt het NLQF om beter zicht op het niveau van de opleiding te krijgen en daarmee dus ook in de ontwikkeling van de uitzendkracht.
Uitzenders kunnen voor hun werving en selectie gebruikmaken van het NLQF-niveau. Door het gewenste NLQF niveau te benoemen in vacatures, kunnen ook uitzendkrachten die een andere leerweg hebben gevolgd reageren en solliciteren. Dat kan helpend zijn voor tekortsectoren, het verruimt namelijk de mogelijkheden om een goede kandidaat te vinden.
Wat betekent de wet voor uitzendkrachten?
Voor uitzendkrachten betekent de wet vooral transparantie en duidelijkheid over het niveau van opleidingen die ze willen volgen of al hebben gevolgd. Het is geen kwaliteitskeurmerk, maar stimuleert uitzendkrachten juist om zich levenslang te blijven ontwikkelen. Het geeft ook een goede inschatting van hoe een opleiding qua niveau aansluit op je vooropleiding en werkervaring. Maak gebruik van het plaatsen van een NLQF niveau op het CV van de uitzendkrachten als ze een ingeschaalde opleiding hebben gevolgd. Dit zorgt er voor dat de gevolgde ingeschaalde opleidingen in non-formeel onderwijs ook vergelijkbaar zijn met door de overheid gereguleerde opleidingen.
De wet is per 1 januari 2025 ingegaan.
Ben je naast uitzender ook opleider? Op 13 februari van 10.00-12.00 uur vindt er een voorlichtingsbijeenkomst plaats in Utrecht. Meer info en aanmelden vind je op www.nlqf.nl