8 september t/m 15 september is het de week van lezen en schrijven. Startende op de Wereldalfabetiseringsdag, aankomende zondag.
In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Deze week is een goed initiatief om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen onder werkgevers, collega’s, gemeentes en het algemeen publiek.
Een betere taalvaardigheid voor uitzendkrachten
Bij Doorzaam zien we het belang van een goede taalvaardigheid voor uitzendkrachten. En stimuleren dit graag bij uitzenders. Uitzendkrachten komen vaak uit diverse achtergronden en spreken de taal niet altijd vloeiend of hebben vanaf jongs af aan al moeite met lezen. Dit kan uitdagingen opleveren voor de communicatie met de betreffende uitzendkracht, maar ook bij het begrijpen van veiligheidsinstructies of het volgen van cursussen of opleidingen.
Stichting Lezen en Schrijven biedt werkgevers ondersteuning om ervoor te zorgen dat iedereen aan de samenleving kan mee doen. Mede door het geven van kennissessies, tips, flyers en advies.
Hoe je jouw uitzendkrachten hulp kan bieden
Wat kan je zelf doen?
Om uitzendkrachten te ondersteunen kan je als uitzendorganisatie bijvoorbeeld je communicatie richting je uitzendkrachten vereenvoudigen naar B1 taalniveau. Als uitzender kan je ook gratis gebruik maken van de regelingen van Doorzaam. Zoals het Ondersteuningsbudget en het Nederlands Taalbudget.
Het Ondersteuningsbudget is een vergoeding van €1000 dat breed inzetbaar is voor wat nodig is om als uitzendkracht werkende vluchtelingen of statushouders te ondersteunen om vaardig te werken.
Het Nederlands Taalbudget is een tegemoetkoming van €1500 in de opleidingskosten die gemaakt worden zodat de uitzendkracht de Nederlandse taal machtig wordt. Het Nederlands Taalbudget is maar beperkt beschikbaar. Houdt ons nieuws op de website of de socials in de gaten wanneer er weer een nieuwe aanvraagronde start.