Spring naar hoofd-inhoud

Nieuwsbericht

Laaggeletterdheid maakt werk onveilig, zegt SER

De Sociaal-Economische Raad roept overheid én werkgevers op om zich meer in te spannen om laaggeletterdheid aan te pakken.

Want laaggeletterdheid brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Doordat werknemers bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften en werkinstructies niet kunnen lezen.

Werkgever moet inlichten en voorlichten over risico’s werk
Werkgevers moeten hun werknemers doeltreffend inlichten over hun werk en de risico’s die dat werk met zich meebrengt. Ook moet hij de werknemers voorlichten over de maatregelen waarmee zij de risico’s kunnen voorkomen of beperken. Dat doeltreffend inlichten en voorlichten is alleen mogelijk als de manier waarop dit gebeurt aansluit bij de taalvaardigheid van de werknemers. Ken je ons stappenplan al?  (BRON Arbo-online)

In dit artikel laten wij zien wie waarvoor verantwoordelijk is wat betreft de arbeidsomstandigheden.

En zoals je ziet: zonder lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden kun je niet functioneren in deze samenleving.

Het ministerie van SZW heeft het Taalakkoord in het leven geroepen, waarin werkgevers hun krachten bundelen om de taalvaardigheid van hun werknemers te verbeteren. Het verbeteren van de taalvaardigheid kan voor uitzendkrachten, uitzendorganisaties en opdrachtgevers veel opleveren: betere arbeidsveiligheid, betere duurzame inzetbaarheid, hogere werknemerstevredenheid, lager ziekteverzuim, minder fouten en een beter contact met klanten. En DOORZAAM ondersteunt dit, bekijk hier ons ambitiedocument.

Wij hebben jou op een rij gezet waar je meer informatie kunt vinden en welke tools je kunt inzetten om de taalvaardigheid van uitzendkrachten te meten en te verbeteren.