Bestedingsverplichting ABU / NBBU

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de uitzendbranche vinden het belangrijk dat uitzendkrachten zich kunnen blijven ontwikkelen. Daarom is in zowel de ABU- als NBBU-cao een bestedingsverplichting vastgesteld. Met deze bestedingsverplichting wordt de uitzendbranche aangemoedigd om te investeren in de toekomst van de uitzendkracht.

Uitzendondernemingen zijn verplicht om 1,02% van het feitelijk loon van uitzendkrachten die in fase A (volgens de ABU-cao) of fase 1 en 2 (NBBU-cao) zitten, te besteden aan de ontwikkeling van hun duurzame inzetbaarheid. Dit geldt per kalenderjaar. De besteding vindt uiterlijk plaats in het kalenderjaar volgend op het jaar waarvoor de bestedingsplicht geldt.

Informatie over de bestedingsverplichting vind je in de cao van de ABU en in de cao van de NBBU.

Uitzendorganisaties die lid zijn van de ABU kunnen afdragen via onderstaande formulieren

Uitzendorganisaties die lid zijn van de NBBU kunnen afdragen via onderstaande formulieren

ABU afdrachtformulier 1 jaar

NBBU afdrachtformulier 1 jaar (vanaf 2020)

ABU afdrachtformulier meerdere jaren 

NBBU afdrachtformulier meerdere jaren (vanaf 2020)

Ben je NBBU lid en wil je afdragen over het jaar 2019 of eerder? Dan gelden er andere regels dan in deze formulieren beschreven staan. Neem hierover contact op met info@doorzaam.nl.

Eigen beheer of afdracht aan Doorzaam

Als uitzendorganisatie ben je verplicht om dit bedrag te besteden aan de duurzame inzetbaarheid van je uitzendkrachten. Dit bedrag mag vrij ingezet worden, maar moet worden besteed. Dit kan in eigen beheer worden gedaan, of door (een deel) af te dragen aan Doorzaam.

Indien de bestedingsverplichting in eigen beheer wordt uitgevoerd, is het niet nodig om hier apart melding van te maken aan Doorzaam. Alleen als een deel of het gehele budget niet is besteed, moet dit worden gemeld en afgedragen aan Doorzaam via bovenstaande formulieren.

Het deel van de 1,02% dat niet is besteed aan het bevorderen van duurzame inzetbaarheid van de uitzendkracht, draagt de uitzendonderneming af aan de stichting Doorzaam.

Wat doet Doorzaam met dit geld?

Doorzaam besteedt dit geld in opdracht van de cao-partners aan de algemene doelstellingen van Doorzaam. Dit zijn vergoedingen, diensten, onderzoeken en projecten op het gebied van duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten, die ten goede komen aan de hele uitzendbranche. Zoals het bevorderen van een vitale, veilige en vaardige werksituatie voor uitzendkrachten. Zie ook over Doorzaam. Wat afgedragen is, kan dus niet meer worden teruggevorderd.

Welke gemaakte kosten vallen er onder de bestedingsverplichting?

Doorzaam is enkel uitvoerend niet bepalend. Heb je vragen wat er onder de Bestedingsverlichting valt? Dan kun je contact opnemen met de ABU of de NBBU. Ben je niet lid van een van de werkgeversorganisaties? Neem dan contact op met de SNCU.